Svante
Lysén
Adress | Hagstorp 190 |
Ort | 442 93 Kareby |
Tel. dagtid | 076-94 33 220 |
Tel. kväll | 0303-22 22 23 |
Mobiltelefon | 076-94 33 220 |
E-post | |
Hemsida | |
Län | Västra Götaland |
Landskap | Bohuslän |
Verksamhetsområde | Hela Sverige |
Transportsätt | Bil 25 kr/mil + moms, vid längre resor (över 30 mil): tåg |
Eventuell logi | Hotell, vandrarhem eller bo över hos någon |
Egen utrustning | 2 st. diaprojektorer |
Önskemål till arrangören | Mörkläggningsbar lokal, filmduk, kassettbandspelare, projektorbord för 2 projektorer, förlängningssladdar |
Upp-/nedmonteringstid | 20 min. / 10 min. |
Beskattningsform | F-skatt |
Personpresentation
Född 1954 i Uddevalla. Uppvuxen i Göteborg och bor sedan 17 år i ett torp norr om Kungälv. Har 2-årig fotoskoleutbildning.
Naturintresset väcktes tidigt och utvecklades aktivt i Fältbiologerna mellan 1967-73. Efter en fjällvandring i Sarek med Fältbiologerna 1970 drabbades jag av den arktiska febern - en kronisk längtan efter ren luft, friskt vatten och vida vidder, vilket lockade till otaliga vandringar i framförallt Lapplandsfjällen under sjuttiotalet. Så småningom vidgades vyerna väster- och österut till hela den cirkumpolära världen i Norden, Island, Grönland, Canada, Alaska och Ryssland.
Från juli 1992 t.o.m. augusti 1993 uppfyllde jag en tjugoårig dröm, att under drygt ett år leva naturnära i någon isolerad vildmark, helt avskild från civilisation och bekvämligheter. Målet blev den 150 km långa skogs- och tundrasjön Nueltin Lake, på gränsen mellan provinsen Manitoba och Nordvästterritoriet, Canada. 400 km från närmaste väg och 200 km från närmaste isolerade indianby. Tillsammans med tre vänner byggde jag där ett förrådshus och ett boningshus. Vi fiskade, jagade och övervintrade i temperaturer ner till -46 grader.
Sommaren -95 blev det en månadslång kajaktur ensam längs västra Spetsbergen. Året därpå återvände jag till Spetsbergen tillsammans med min flickvän för att på ett liknande sätt som i Canada bosätta oss på den isolerade nordkusten i över ett år, tillsammans med två grönlandshundar. Boningen var en tältkåta, kringbyggd av ett knuttimrat stockhus. Solen försvann under horisonten den 21 oktober och var borta i fyra månader. Men i gengäld var det ljust hela dygnet från slutet av mars, en tid för långa skidturer över de snötäckta vidderna.
Under perioden mitten av juli 2001 till början av september 2002 har jag åter varit ute på ett vildmarksår, denna gång vid Scoresbysundsfjorden på Ostgrönland
Lockelsen till alla dessa turer är intresset för växter och djur, och att likt en nomad vandra eller paddla i en orörd natur som påminner om den svenska, men som ännu så länge är oförstörd. Äventyren har kommit på köpet, men det är inget huvudmål, snarare en längtan till ett naturnära liv som kontrast till det civiliserade samhället.
1996 utkom min bok "Under frihetens himmel", där jag velat dela med mig av alla upplevelser under åren. I november 2008 släpptes den 384 sidor långa boken "Polarnattens leende", en skildring av mitt vildmarksår på Svalbard. I början av 2009 utkom fotoboken "Vinterpalatset", som handlar om samma vildmarksår, men är mer fokuserad på bilder.
På senare år har jag även gett mig ut på flera resor söderut.
Till vardags arbetar jag som konservator och fotograf på Naturhistoriska museet i Göteborg, men är också naturfotograf och flitigt engagerad föredragshållare.
Programpresentation
Digitala bildvisningar med videoprojektor
Pris: 3 500 kr (första programmet kan också köras för 2 000 resp. 1 000 kr, se nedan)
Bohuskust - ett vresigt paradis (film) 1 tim 41 minuter, eller kortversion på 26 minuter
OBS! Programmet kan tillhandahållas i både långa och korta versionen utan att Svante är personligen närvarande, då till mycket lägre pris. Långa versionen: 2 000 kr, korta versionen: 1 000 kr.
Kontakta Svante för mer info.
En kajakpaddlares personliga betraktelse och upplevelser längs den vilda bohuskusten under fyra årstider, där olika episoder i en böljande rytm söker bohuskustens själ. Fokus är djur och natur, men filmen handlar även om båtliv, fiske, havsbruk, forskning, historiska spår som stenbrott och sillperioder. Den är också ett inlägg i miljödebatten om strandskräp, överfiske och bottentrålning. Filmen vill skapa en närvarande naturkänsla genom att låta ljuden som hela tiden finns längs bohuskusten, och även associationer av andra sinnesintryck råda, utan musik.
Följande program är på c:a 60 minuter
Vildmarksår i Kanada
Vad är det som lockar fyra människor att lämna civilisationen för att tillbringa 14 månader i ett av Kanadas mest isolerade vildmarksområden, 40 mil från närmaste väg ? Min gamla vildmarksdröm förverkligades 1992 - 1993 vid den 15 mil långa labyrintsjön Nueltin Lake, 30 mil väster om Hudson Bay. Området har utpräglat inlandsklimat med 7 månaders vinter, och under tiden där gjorde vi långfärder med kanot och skidor, följde vargflockar, renar och andra djur, och besöktes av chippewyan-indianer. Under maj månad besöktes vi av ett filmteam från TV4 som producerade dokumentären "Himmel eller helvete", som sändes under hösten -93. Ett år senare uppmärksammade TV2 expeditionen i programmet "Mitt i naturen".
Svalbard - ett år i isbjörnsriket
Efter en tjugomilafärd med kanot gick vi, Leena Björklund och jag, iland på norra Spetsbergen bland sibiriskt drivtimmer, med proviant och utrustning för 13 månaders vildmarksliv, fjärran från civilisationens brus.
Vi jagade och fiskade, reste köttstativ och timrade övervintringshuset "Vinterpalatset" runt en tältkåta, alltmedan midnattssolen sjönk under horisonten, avlöst av fyra månaders polarnatt. Vårt enda sällskap var två grönlandshundar - och så isbjörnarna förstås !
Följ med och upplev dramatiska årstidsväxlingar och karg natur med fjordar, fjäll, glaciärer och ett myllrande fågelliv på 80 grader N, 110 mil från Nordpolen.
Rovdjur - om vargar i Kanada och isbjörnar på Svalbard
Bland det intressantaste under de tre vildmarksåren har varit att på nära håll och under lång tid kunnat studera och lära känna djuren i de olika områdena. Med tanke på hur rovdjursdebatten går här hemma känns det angeläget att dela med mig av upplevelserna och erfarenheterna därifrån -speciellt om vargarna i Kanada och isbjörnarna på Svalbard. (Under föredraget visas både bilder och videofilm).
Grönland - ett vildmarksår vid världens största fjord
Efter två oförglömliga år i Kanadas och norra Spetsbergens vildmarker var det dags igen. I juli 2001 gav jag mig ut på ett nytt vildmarksår, den här gången till östra Grönland tillsammans med vännen Oscar Andersson. Målet var Scoresbysundsfjorden - till ytan nästan lika stor som Danmark och världens största fjord.
Från den lilla byn Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) färdades vi 17 mil i gummibåt innan vi slog oss ner i den övergivna fångsstationen Sydkap vid foten av Staunings Alper mitt i de arktiska vidderna. Isolerade och med huset som bas följde vi djur och natur i årstidernas alla växlingar. Vi filmade och fotograferade och gav oss ut på många spännande långfärder medelst kajak, gummibåt, till fots och på skidor. I sällskap hade vi tre grönlandshundar. Frihetslivet och naturupplevelserna var liksom de tidigare vildmarksåren det viktigaste, äventyren fick vi på köpet.
Vildmarksår (film)
Ett alternativ till programmet ovan (Grönland - ett vildmarksår vid världens största fjord), om året i Scoresbysundsfjorden på ostgrönland. Filmen har visats i TV´s Kunskapskanalen i några omgångar under de senaste åren. Det är en stämningsfull naturupplevelse genom de fyra årstiderna i en av världens mest isolerade vildmarker. Den är framförallt en naturfilm, men den ger även en inblick i hur man bygger upp ett årslångt leverne utan kontakt med omvärlden. Filmen är 58 minuter lång, så det finns plats för både samtal och frågor kring filmens handling.
Klicka här för att se ett 4 minuter långt smakprov ur filmen (lågupplöst).
Kajakpaddling på Svalbard
Följ med på en åttadagarsresa med isbrytaren Oden från Göteborg till Svalbard, där vi sjösätter kajakerna i den övergivna ryska kolgruvebyn Pyramiden. Med kurs mot mynningen av den stora Isfjorden följer vi dess norra kust till Alkehornet, där vi blir upplockade av Ola Skinnarmos nordostpassageexpedition.
Nya Zeeland och Australien
Följ med till Skandinaviens motpol Nya Zeelands mäktiga natur. Norskt så det förslår, men med ormbunksträd och andra märkliga växter och djur. Resan avslutas i västra Australien norr om Perth.
Sydafrika
Sydafrika är till ytan ungefär dubbelt så stor som Sverige. Landet är glest befolkat och har en fantastisk natur. Vi startar i Kalahariöknen längst uppe i norr, närmare bestämt i Kalaghadi Transfrontier National Park på gränsen till Botswana och Namibia. Färden går sedan längs kust och inland söderut till Kapstaden och Godahoppsudden.
Costa Rica
Costa Rica skiljer sig från sina centralamerikanska grannländer genom att de inte haft någon militär sedan 1949. Pengarna används istället bland annat på utbildning och att skydda naturen. De vänliga människorna som kallar sig själva ticos möter en ofta med ett "Pura vida". Vi färdas längs västkusten från Nicoya-halvön i norr till regnskogarna på Osa-halvön i söder med avstickare i Monte Verde och Arenal uppe i bergen.
Kanarieöarna
De flesta tänker på sol, bad, stränder och turisthotell. Men det är bara en bråkdel vad som finns att upptäcka på den välkända ögruppen utanför nordvästafrika. Följ med till bergen, skogarna och småbyarna på Teneriffa, Gran Canaria, La Palma och La Gomera.
Diavisningsprogram
Tid: 60 - 90 minuter (efter önskemål) Pris: 3 500 kr
Alaskakust och Klippiga berg
Från fågelberg och havsuttrar vid kusten till murmeldjur och björnar i bergen. Kodiak Island och Denali National Park i Alaska samt Yukon i Canada.
Grönland - från Brattalid till Djävulens tumme
En spännande resa från Sydgrönlands vikingaruiner till packisen i norr. Föredraget börjar med en vandring runt Narssarssuaq och fortsätter med båt till Upernavik där en månadslång kajakpaddling startar upp till Melvillebukten.
Island - is och eld
Lär känna växter och djur i en säregen natur på en färd runt det vulkaniska Island.
Norge - bergens och fjordarnas rike
Följ med till Norges mäktiga natur. Vi besöker fjäll, glaciärer, fågelberg och avslutar med en kajakpaddling runt Nordkap.
Ural och Bajkal
Om långfärder i österled. Från den nordligaste delen av Uralbergen i vinterskrud, till Rhododendronsluttningar och mäktiga massiv i Kadarbergen öster om Bajkalsjön. Från ökenlandskap i granskog till militärkupp i Moskva.
Klicka här för bilder och mer information om Svantes föredrag.
© 2019 Leif Sylvan